Programma overzicht Rijweg 2018-2019

Zondag 2 september 2018 Wandeling in Schorre en Hoek – Boom en voorstelling programma

Kom kennismaken en genieten van Rijweg! We onthalen je met aperitief en hapjes om 12.30u in Booms Welkom, Blauwstraat 43. We wandelen naar De Schorre en het nieuwe fietspunt in Boom bij de Rupel. Daar kan je genieten van een bord heerlijke tapas. Via Hoek stappen we terug naar de Blauwstraat. Daar krijg je meer info over het nieuwe jaarprogramma. We sluiten af met lekkere desserten. Nodig ook je vrienden, familie en buren uit. Voor een luttele € 10, aperitief, hapjes, bord tapas (ook vegetarisch), drankjes en desserten.

Vertrek:  Booms Welkom, Blauwstraat 43 in Boom 12.30u Prijs: € 10, hapjes, drankjes, tapas en desserten inbegrepen. Afstand: 5 km Einde: 17u Inschrijven tot 26 augustus op rekeningnummer Rijweg of tijdens avondwandeling van 31 augustus.


Zaterdag 15 september 2018
Namiddagwandeling op hartelijk Noeveren (Boom)

 

We maken een korte wandeling op het gehucht Noeveren, van oudsher een industriële site. Steengelagen kwamen er al voor in de 15de eeuw, maar in zijn huidige vorm kwam het gehucht pas tot stand in de 19de en het begin van de 20ste eeuw. De belangrijkste industrieën waren de steenbakkerijen, de scheepswerven en de glasnijverheid. De woningen van de arbeiders en de directie bevonden zich in de onmiddellijke omgeving van de fabrieken. Noeveren vormt sinds 1986 een beschermd dorpsgezicht.

 

We ontdekken verborgen mooie plekjes en we maken kennis met het sociale leven op Noeveren. We stappen langs typische straatjes en hoekjes van deze unieke Boomse wijk. Tijdens de wandeling zijn er fairtrade hapjes en drankjes.

We bezoeken de tentoonstelling” De jachtvelden langsheen de Rupel” van Camiel van Breedam. Op kunstige wijze toont hij wat zo kenmerkend is aan ‘leven op Noeveren”.

Tenslotte belanden we ‘ In de root ’, een gezellig en puur restaurant op Noeveren  voor een smakelijk diner met streekgerechten. We starten met een streekbier, vervolgens als hoofdgerecht: schep, vol-au-vent of veggieschotel  en tenslotte heerlijke rijstpap als dessert.

Vertrek: Boom parking station 13u Meenemen: sportieve schoenen, regenkledij & zonnecrème Afstand: ongeveer 5 km 

Einde wandeling en bezoek tentoonstelling:  16:30u

Prijs: wandeling met fairtrade en tentoonstelling: € 5, – 12 jarigen gratis;

wandeling met fairtrade, tentoonstelling en diner: € 10, – 12 jarigen € 5

Met vermelding van aantal deelnemers: (V) volwassenen, (K) kinderen en aantal maaltijden: schep, vol-au-vent of veggieschotel.

Inschrijven: tot 12 september 2018 op rekeningnummer Rijweg

 

Zondag 7 oktober 2018 Busuitstap met wandeling in Waals Picardië  & chocoladeproeverij 

Chocoladefabriek Belvas is gevestigd in Gellingen (Henegouwen) en maakt biologische pralines en truffels met grondstoffen die voortkomen van de fairtrademarkt. Dat zijn criteria die zeer op prijs worden gesteld in het buitenland, waarnaar de firma 85% van haar productie uitvoert. We gaan eens proeven.

In de namiddag gaan we in de buurt op verkenning. We maken er kennis met Waals Picardië met zijn talloze kilometers aan wandelpaden, kastelen en charmante dorpjes.

Vertrek: Carpool Breendonk 8u  Boom H.Hart 8:10u Boom markt 8:20u  Terug: 21u  Meenemen: wandelschoenen, regenkledij, zonnecrème, picknick Afstand: ongeveer 10 km Prijs: leden € 12, niet-leden  € 14, -18-jarigen € 7 Inschrijven tot 3 oktober 2018 op rekeningnummer Rijweg

 

Zondag 21 oktober 2018 Namiddagwandeling in het Buitenland (Bornem)


Het Buitenland is een sterk geïsoleerd, landelijk gehucht van Bornem, in het noorden van de gemeente. Het is afgescheiden door de Rijksweg, aangelegd in 1955 en ten noorden volledig begrensd door de Schelde. De benaming verwijst vermoedelijk naar de talrijke indijkingen, het land buiten de dijken ingewonnen op de moerassen. Tot 1845 was het schier onbewoond, nu staan er prachtige huizen.

Vervoer: autodelend Vertrek: Boom H.Hart 12:45u Boom centrum Brug 12:50u  Carpool Breendonk 13u Terug: 18u  Afstand: ongeveer 8 km  Meenemen: wandelschoenen, zonnecrème, regenkledij

 

 

Zaterdag 17 november 2018 Namiddagwandeling: Nieuwenrode


Nieuwenrode is een landelijke deelgemeente van Kapelle-op-den-Bos, gelegen in de Groene Gordel nabij Meise. Het was altijd een bosrijke gemeente, waarvan het grote Gravenbos nu nog getuigt. Herfstwandeling met mooie landschappen.


Vervoer: autodelend Vertrek: Boom H.Hart 12:45u Boom Markt 12:50u  Carpool Breendonk 13u Terug: 18u  Afstand: ongeveer 8 km  Meenemen: wandelschoenen, zonnecrème, regenkledij

Vrijdag 23 november 2018  Fotoavond met pita

Een avondje genieten van sfeerbeelden uit het vorige Rijwegjaar, met unieke foto’s en leuke kiekjes. Een ideale gelegenheid om vol heimwee terug te kijken en ondertussen te verlangen naar meer. We presenteren ook een korte maar leuke quiz!
We starten om 19u met pita’s (vrije bijdrage)!  Daarna gaat het doek open! Allen, ook niet-leden, van harte welkom.

Start om 19u  In Romerohuis, Rijweg 110B in Puurs.

Zondag 16 december 2018 Antwerpen: bezoek aan de joodse wijk

Al eeuwenlang is er in Antwerpen een belangrijke joodse aanwezigheid. Wat houdt het in om joods te zijn en wat was kosher nu weer? Wat is er zo bijzonder aan de godsdienst, de gebruiken, levensgewoonten en feesten van onze joodse stadsgenoten? Op die vragen krijg je een antwoord tijdens deze themawandeling langs winkels en gebouwen van een zichtbare joodse gemeenschap in het centrum van een kosmopolitische stad. Met de trein.

 

Vervoer: trein Vertrek: Boom station 13u  Terug: 20u30  Meenemen: wandelschoenen, (regen)kledij

Prijs: leden € 10, niet-leden  € 12, -18-jarigen € 5  Inschrijven tot 12 december 2019.

 

Vrijdag 4 januari 2019  Nieuwjaarsfeest

 

Niet te missen avond met feestdis, muziek en dans. Vegetarisch op aanvraag. Breng al je vrienden en familie mee. Een ideale gelegenheid om het nieuwe jaar gezellig te laten starten.

 

Start: 19u In Romerohuis 110B in Puurs. Prijs: leden: € 10, niet-leden € 12 Inschrijven tot 1 januari 2019.

 

Zondag 13 januari 2019  Namiddagwandeling Ekeren

De Oude Landen is een natuurgebied helemaal ingesloten door verstedelijking, Een mooi kronkelende Oudelandse Beek, grillig gevormde rietkragen, bloemrijke graslandjes, zeggevegetaties, wilgenstruweel en een zompig elzenbos, zijn de voornaamste natuurlijke ingrediënten.  Het is wellicht één van de mooiste stedelijke natuurgebieden van Vlaanderen. In de prijs inbegrepen: treinticket, aperitief en nieuwjaarsversnaperingen.

Vervoer: trein Vertrek: Boom station 12u  Terug: 18u  Meenemen: wandelschoenen, regenkledij Afstand: ongeveer 8 km Prijs: leden € 10, niet-leden  € 12, -18-jarigen € 6 Inschrijven tot 9 januari 2019 op rekeningnummer Rijweg

 

 

Zaterdag 2 februari 2019  Namiddagwandeling in Liezele &  Pannenkoekenslag op de Rijweg

We wandelen vanuit Liezele langs mooie natuurgebieden, die als groene linten en vlakken in Puurs verspreid liggen. We genieten van de rust en mooie winterlandschappen. Je kan er heerlijk wandelen in de broekbossen en langs de oevers van waterlopen en vijvers.
In het Romerohuis onthalen we jou daarna met een pittige chocodrink. We serveren een stevige winterse soep en lekkere, verse pannenkoeken. Welkom, ook aan niet-wandelaars en allen die willen kennismaken met de hartelijke sfeer bij Rijweg.

Vervoer: autodelend Vertrek: H. Hart Boom 12:45u  Boom centrum brug 12:50u  Romerohuis Rijweg 110 B in Puurs 13u Meenemen: wandelschoenen, regenkledij Afstand: ongeveer 10 km Pannenkoeken & soep in Romerohuis: 15u- 19u

Zondag 10 maart 2019  Namiddagwandeling in Zoniënwoud Tervuren

 

Tijdens deze bosrijke wandeling maak je een reis rond de wereld. Je verkent een stukje van het Zoniënwoud, dat met zijn 4.421 ha het grootste bos van België is. Je stapt langs koninklijke dreven, mooie grasvelden en exotische bomen. Het arboretum van Tervuren werd in 1902 aangelegd om aan de wensen van koning Leopold II tegemoet te komen. Er staan maar liefst 700 boomsoorten.

 

 

Vervoer: autodelend Vertrek: Boom H.Hart 12:45u Boom centrum Brug 12:50u  Carpool Breendonk 13u Terug: 19u  Afstand: ongeveer 10 km Meenemen: wandelschoenen, regenkledij

 

Zondag 31 maart 2019  Busuitstap naar Zeeuws- Vlaanderen

Via oude polders, stranden, dorpen en historische steden ontdek je grenzeloos West-Zeeuws-Vlaanderen. De polders zijn in verschillende fases aangelegd en dat zie je terug in het landschap. In de vroege Middeleeuwen werden lage dijken rond kleine polders aangelegd. Hier loop je door de meidoorn. In de late Middeleeuwen werden de dijken én de polders groter van omvang. Overal in Zeeuws-Vlaanderen vind je sporen van strijd. Aardenburg is de oudste stad van Zeeland en de Romeinen hadden er een grote nederzetting. De wallen en poorten die je nu nog ziet bij Aardenburg stammen uit de Staats-Spaanse strijd. De linies van deze hevige strijd zie je nog goed terug bij Sluis en Retranchement. Zeeuws-Vlaanderen heeft brede zandstranden met uitzicht over de Westerschelde.  Daar gaan we uitwaaien.

Vertrek: Carpool Breendonk 8u  Boom H.Hart 8:10u Boom brug 8:20u  Terug: 21u  Meenemen: wandelschoenen, regenkledij, zonnecrème, picknick Afstand: ongeveer 15 km Prijs: leden € 12, niet-leden  € 14, -18-jarigen € 7 Inschrijven tot 27 maart 2019 op rekeningnummer Rijweg

 

Donderdag 4 april 2019  Muzikale voorstelling Tom zingt taal

Tom Clement zingt Nederlandstalige traditionals, gewapend met een miniorkest van drums, gitaar, banjo en mondharmonica.
Eenvoudige, catchy liedjes met herkenbare thema’s zorgen ervoor dat je zin krijgt om mee te zingen, ook al begrijp je niet zo goed Nederlands. Een intieme, interactieve voorstelling, vol humor, visueel prikkelend met prachtige tekeningen.

Een feest voor je oren en je ogen!

 Start: 14u  & 19u In CC De Steiger, H. Spillemaeckersstraat 9, Boom Prijs: € 2  Inschrijven tot 31 maart 2019 met vermelding: 14u of 19u. Organisatie: netwerk vrijetijdsparticipatie Boom

 

Vrijdag 19 april 2019 Dagwandeling in de Voorkempen (Schoten & Schilde)

We wandelen in 2 kleine natuurgebieden.

Natuurgebied ‘t Asbroek in Schoten maakte tot voor kort deel uit van kasteeldomein Amerlo. Hier kan je het kasteelverleden van ‘t Asbroek zien: rododendrons, een prachtige oude waterstruik en knoteiken. Nu komt de natuur op de eerste plaats. Vele dieren voelen zich thuis in ‘t Asbroek. De ree is zowat het uithangbord van het gebied. Het park van Schilde ligt aan het Schijn. De Pont is daarin gelegen maar het herbergt op een kleine oppervlakte, een schat aan biodiversiteit. Je vindt er een vijver met open water, een stuk rietland, hooiweide, bos en een groot stuk half open landschap met begrazing.

 

Vervoer: autodelend Vertrek: Carpool Breendonk 9u Boom centrum brug 9:10u  Boom H.Hart 9:20u  Terug: 19u  Meenemen: wandelschoenen, regenkledij, zonnecrème, picknick Afstand: ongeveer 10 km

Zaterdag 11 mei 2019 tot dinsdag 14 mei 2019 Weekend Zuid Holland

 
Ditmaal vertrekken we op zaterdag,  naar een mooi lentepark: Keukenhof,. Het jaarthema is ‘Flower Power”. Bovendien kunnen we genieten van prachtige klassieke muziek en dans: romantiek tussen de vele bloeiende bloemen.

Daar mag Rijweg niet ontbreken! Kijk hier.

Het hotel is gelegen in de buurt van de Biesbosch, met een stille rondvaart in dit rustige waterland en onvergetelijke wandelingen.

We verblijven in het centrum van de gemeente Made en ook Dordrecht is niet ver weg.

Dat zijn ruim voldoende troeven voor een afwisselend, sfeerrijk en mooi weekend.

 

Hotel: www.hoteltrefpunt.nl

Vertrek: zaterdag 11 mei Carpool Breendonk 8u Boom H.Hart 8:15u  Boom centrum brug 8:30u  Terug: dinsdagavond rond 20u

INSCHRIJVEN EN BETALINGEN: 

Uitsluitend voor Rijweg-leden (2018 – 2019) .

€ 275, bus, alle maaltijden en activiteiten inbegrepen

  • Singles: € 45 toeslag
  • Annulatieverzekering (vrijblijvend): € 11 extra , singles € 13 (zie extra info)
  • Voorschot tegen 1 februari 2019 : € 50+ € 11 annulatieverzekering, singles € 60 + € 13 annulatieverzekering (info over de annulatieverzekering: volg de link >>)
  • Gespreid betalen kan , onder eigen beheer of van uw bank.

 

Saldo: ten laatste betalen tegen 1 april 2019

 

Woensdag 29 mei 2019 Plezier in het Park – Boom

 

Plezier maken, over de generaties heen. Neem je (klein-)kind(eren) mee naar het park en maak een hele namiddag plezier!

Inschrijven via contactpersonen of e-mail tegen 26 mei 2019. Voor de picknick betaal je  €1 per persoon op de dag zelf

 

Start: 13:30u  Grasweide achter ‘t Ecohuis (’s Herenbaan 129) Einde: 16u Organisatie: netwerk vrijetijdsparticipatie Boom

 

Maandag 10 juni 2019 Busuitstap naar Gesves  – Condroz

 

De klassieker van onze wandelingen. Ditmaal verzeilen we in het dorpje Gesves, in het hart van de Condroz. Hier vind je lieflijke dorpen en kastelen uit ver vervlogen tijden.In Gesves combineren we al dit moois met kunst. Je wandelt door een schitterend landschap met weidse vergezichten. Onderweg kom je Land’Art kunstwerken tegen van artiesten uit diverse landen.

In de buurt ligt ook het kleine dorpje Barsy met een schattig museum. Het Monopoli Museum dankt zijn bestaan aan de passie voor koetsen van zijn eigenaar, Renato Monopoli. Hij verzamelt mechanische of elektrische automaten die uit de periode tussen 1850 – 1950 dateren:  prachtige en zeldzame objecten, zoals nog steeds werkende vitrineautomaten. Ze waren bestemd om de aandacht te trekken van passanten, muziekinstrumenten zoals mechanische piano’s, draaiorgels, muziekdozen en orkestjes die zin geven om te dansen en te zingen. Men vindt er ook maquettes van boten, koetsen, pijpen en oude caféspelen.

 

Vertrek: Carpool Breendonk 8u  Boom H.Hart 8:10u Boom centrum brug 8:20u  Terug: 21u  Meenemen: wandelschoenen, regenkledij, zonnecrème, picknick Afstand: ongeveer 12 km Prijs: leden € 12, niet-leden  € 14, -18-jarigen € 7 Inschrijven tot 6 juni 2019 op rekeningnummer Rijweg

 

Vrijdag 14 juni 2019 BBQ en algemene vergadering

 

Een gezellige en smakelijke bedoening waar we eens lekker kunnen bijbabbelen. We serveren aperitief met hapjes, verschillende verse groentesalades en vlees en nagerecht. Vegetarisch op aanvraag. Het is ook een uitstekende gelegenheid om anderen (vrienden, buren, familie, collega’s, …)  te laten kennismaken met Rijweg. Met info over hoe Rijweg reilt en zeilt en ideetjes voor het volgende jaar. In Rijweg 110B in Puurs.

Start: 19u In Romerohuis 110B in Puurs. Prijs: leden € 10, niet-leden  € 12  Inschrijven  tot 10 juni 2019 op rekeningnummer Rijweg

 

Zondag 30 juni 2019 Dagactiviteit: fietsen naar Buggenhout en wandelen in de tuin van De Patershoeve

We fietsen en steken driemaal met het veer de rivier over tot Buggenhout. Daar picknicken we en bezoeken samen de mooie Poorterstuin bij De Patershoeve. De Patershoeve werd in 1946 door 2 paters van de Abdij van Dendermonde verbouwd en door de huidige eigenaars in 2010 gerenoveerd als ‘Ferme transparente’ met de tuin van 30 are in gedachte. De voortuin in Provence stijl heeft een strakke visvijver die in de achtertuin een spiegelbeeld heeft in de vorm van een zwemvijver. Er zijn ook borders op kleur, een boomgaard, een moestuin en een cottage tuin die verbonden zijn met slangen van groene structuren en grassen. De tuin is open naar de achterliggende velden met koeien en perenboomgaard en is aangelegd met het oog op een sfeervolle levensstijl. Rijweg wordt er ontvangen met koffie en taart. Met ons bezoek steunen we Kom op tegen Kanker.

 

Vertrek fietsers: Romerohuis Rijweg 110 B in Puurs 8:00u  Boom Centrum brug 8:30u Boom H.Hart 8:40u Terug: 20u  Meenemen: wandelschoenen, regenkledij, zonnecrème, picknick, fluovest en reserveband Afstand: 50 km

Vervoer: autodelend Vertrek wandelaars: Boom H.Hart 11:45u Boom Centrum brug 11:50u Romerohuis  Rijweg 110 B in Puurs 12u  Gezamenlijke picknick om 12:30 in Hofkwartier 5, 9255 Buggenhout Terug: 20u  Meenemen: wandelschoenen, regenkledij, zonnecrème  Afstand: ongeveer 3 km Inschrijven: via contactpersonen of e-mail tegen 26 juni 2019.

 

Zondag 18 augustus 2019 Busuitstap met dagwandeling en/of fietstocht  in Oud-Turnhout

Midden in de Kempen tussen Oud-Turnhout en Arendonk vind je De Liereman met zijn geurende gagel. Hier wandel je tussen kurkdroge landduinen en kletsnatte veenmoerassen. De bossen, heide, graslanden, stuifduinen en vennen maken van De Liereman een uniek natuurgebied in Europa. De Kempense biotopen zijn al eeuwenlang een thuis voor de wulp, de nachtzwaluw, de klokjesgentiaan en de rugstreeppad. Tijdens je wandeling kom je ook schapen en wilde konikpaarden tegen. In het bezoekerscentrum met ruim terras kan je genieten met een Gageleer of koffie met gebak.

In de ruime omgeving is het ook erg leuk fietsen.

Je eigen fiets kan mee in de aanhangwagen van de autocar. Fietsen worden opgeladen aan Boom H. Hart en carpool Breendonk (niet op de brug van Boom, om tijdbesparende en veiligheidsredenen). De fietstocht is in de voormiddag een 25 km lang, in de namiddag ongeveer 35 km. Ook een halve dag fietsen en daarna wandelen of andersom is mogelijk.

’s Avonds is het mogelijk (niet verplicht) om te eten.

 

Vertrek: Carpool Breendonk 8u  Boom H.Hart 8:10u Boom centrum brug 8:20u  Terug: 21u  Meenemen: wandelschoenen, regenkledij, zonnecrème, picknick Fietsers: fluovest en reserveband. Afstand: wandelen ongeveer 15 km, fietsen 60 km. Afkorting wandelingen: mogelijk Prijs: leden € 12, niet-leden  € 14, -18-jarigen € 7 Inschrijven tot 14 augustus 2019 op rekeningnummer Rijweg

Vrijdag 30 augustus 2019 Avondwandeling naar Kleiputten van Terhagen


Eind 2016 werd dit natuurgebied met een oppervlakte van 31 hectare aangekocht door Natuurpunt . Het noordelijk deel van de Kleiputten is nu ook toegankelijk voor wandelaars. Het wandelpad loopt langs een oude kleigroeve. Langs een bewegwijzerd wandelpad werden enkele observatie- en kijkplaatsen ingericht, waar men kan uitkijken over het vijvergebied en waar men een prachtig zicht heeft op de vroegere en huidige kleiontginning.

De wandeling met gids start aan de poort van De Beukelaer in de Kardinaal Cardijnlaan in Terhagen

Vertrek: Breendonk Carpool 17:30u Boom H.Hart 17:35u Boom centrum brug: 17:45u Meenemen: wandelschoenen, regenkledij, verrekijker Afstand: ongeveer 5 km afkorting: niet mogelijk

Inlichtingen voor deelnemers: volg de  link >>